Top 10 tips för ett bättre CV

Tänk på ditt CV som ditt skyltfönster – det måste faktiskt visa dina erfarenheter, kunskaper och kvaliteter i en mycket kort tid. Följande tips hjälper dig att producera ett CV som gör just det.

1. Håll det kort och tydligt

Innan du börjar välja rätt struktur för ditt CV. Den viktigaste informationen, såsom viktig kompetens och nya erfarenheter, måste nära toppen, där det kan ses direkt. Avsnitt du oftast behöver inkludera är din profil, resultat, erfarenheter, speciella färdigheter (språk / datorer), utbildning, och (om du vill) Intressen. Ditt CV bör normalt vara två sidor lång (om du inte har en mycket lång karriär eller om du är en entreprenör eller rekryteraren frågar efter en längre CV). Om du inte har fångat rekryteraren intresse av sida två då de sannolikt inte kommer att läsa ytterligare sidor ändå.

2. Gör det snyggt

Klar och attraktiv presentation också viktigt om ditt CV är att sticka ut. Se till att det är uncluttered, med viktiga punkter lätt att upptäcka. Använd punktlistor och hålla meningar relativt kort. Gott om “white space” runt gränserna och mellan varje avsnitt håller dokumentet mer för ögat.

3. Nyaste först

Sätt dina tidigare anställningar i datum ordning, med den senaste först. Undvik att lämna några luckor, så om du har haft time-out av någon anledning inte nämner detta. Gå inte in på detaljer om positioner du hade över 10 år sedan. Innefatta uppgifter om semester eller tillfälligt arbete endast om den är relevant för jobbet du söker. Hitta jobb utomlands hos Jobba-Utomlands.se

4. Inkludera många fakta

Lista ditt jobb arbetsuppgifter under varje position. Lista dina prestationer, ansvar och resultat. Snacka om resultat – Vilken skillnad gjorde din närvaro göra? Använd siffror för insatser där så är möjligt, t.ex. “Boostrade försäljningen med 20% under första året”. Och alltid skriver på något formellt sätt och aldrig använder ordet “jag” – t.ex. “Bevakad teamet” snarare än “jag övervakade laget”. Använd dåtid till tidigare jobb och presens för ditt nuvarande jobb.

5. Inte för många listor

Inkludera särskilda färdigheter, t.ex. språk, administrativa eller datakunskaper, i ett särskilt avsnitt i ditt CV. relist dem inte för varje jobb du har använt dem i. Detta gäller i synnerhet för IT-arbete – En förteckning över verktyg och paket gör tråkig läsning och kommer inte att du står ut från andra personer med samma förmågor.

6. Andas liv i det

Kom ihåg att arbetsgivaren vill ha en känsla för den typ av person du är, samt vad du kan göra. Är du punktlig, plikttrogen, eller motiverade? Har du upphov till en utmaning? Med varje punkt du skriver, fråga dig själv “Vad säger detta om mig?”

7. Vara korrekt

Kontrollera alltid fel. Kör en stavnings-och grammatikkontroll och be någon annan läsa det för dig. Läs den högt för hunden. Arbetsgivaren kommer inte att tro att du är en god kommunikatör om ditt CV är full av misstag.

8. Anpassa den

Du behöver inte använda samma CV varje gång. Du kan ha två eller tre versioner, alla för en annan typ av jobb. Eller så kan du skräddarsy ditt CV så att den passar det jobb du söker. Det är inte fråga om en storlek passar alla.

9. Skicka ett följebrev

Om inte annonsen berättar du inte alltid skicka ett följebrev. Detta bör belysa de två eller tre områden av erfarenheter från ditt CV som är mest relevanta för det utannonserade jobbet. Skicka aldrig ditt CV på egen hand.

10. Vara sanningsenliga

Även om du vill naturligtvis att presentera dig väl, inte gå för långt och försköna sanningen. Den kan lätt slå tillbaka på dig.