Karriär Planering

Karriärplanering är inte en verksamhet som bör göras en gång – i high school eller college – och då kvar när vi går vidare i vårt arbete och karriär. Snarare är karriärplanering en aktivitet som är bäst på regelbunden basis – särskilt med tanke på de uppgifter som den genomsnittliga arbetstagaren kommer att förändras karriärer (ej arbete) flera gånger under sin livstid. Och det är aldrig för tidigt eller för sent att börja din karriärplanering.

Karriärplanering är inte en hård aktivitet, inte något att vara fruktad eller tas bort, utan snarare en verksamhet som bör vara befriande och meningsfullt, ge mål att uppnå i din nuvarande karriär eller planer för att inleda en övergång till en ny karriär. Karriärplanering bör vara en givande och positiv upplevelse.

Här är alltså 10 tips som hjälper dig att lyckas med en framgångsrik karriärplanering.

1. Gör Karriärplanering ett årligt evenemang

Många av oss har physicals, besöka ögonläkare och tandläkare och göra en mängd andra saker på årsbasis, så varför inte karriärplanering? Hitta en dag eller helg en gång per år – oftare om du känner behovet eller om du planerar en större karriär förändring – Och planerar en tillflyktsort för dig själv. Prova att stänga ute alla distraherande detaljer så att du får tid att verkligen fokusera på din karriär – vad du verkligen vill få ut av din karriär, ur ditt liv.

Genom att karriärplanering ett årligt evenemang, kommer du att känna dig mer trygg i ditt yrkesval och riktning – och du kommer att vara bättre förberedd för de många osäkerheter och svårigheter som ligger framför i alla våra jobb och karriär.

 

2. Karta din väg sedan senaste Karriärplanering

En av dina första aktiviteter när du tar på karriärplanering är tillbringa tid kartlägga ditt jobb och karriär sedan förra gången du gjorde något slags karriärplanering. Även om du inte ska bo på ditt förflutna, ta dig tid att läsa och reflektera över vägen – om rak och smal eller en fylld med några kurvor och återvändsgränder – hjälper dig att planera för framtiden. När du har kartlagt ditt förflutna, ta dig tid att reflektera över din kurs – och notera varför det ser ut som den gör. Är du nöjd med din väg? Kunde ni ha gjort saker bättre? Vad skulle du ha gjort annorlunda? Vad kan du göra annorlunda i framtiden?

 

3. Reflektera över vad du gillar och ogillar, behov och önskningar

Förändring är en faktor i livet, alla förändringar, som gör våra sympatier och antipatier. Något som vi älskade att göra två år sedan kan nu ge oss missnöje. Så tar alltid tid att reflektera över de saker i ditt liv – inte bara i ditt arbete – att du känner starkast om. Gör en två-kolonn lista över dina större sympatier och antipatier.

Sedan använda denna lista för att granska ditt nuvarande jobb och karriär. Om ditt jobb och karriär fortfarande faller oftast i den likadana kolumnen, då vet du att du fortfarande är på rätt väg, men om ditt jobb verksamhet faller mest i ogillar kolumnen, nu är det dags att börja pröva nya jobb och nya karriärer.

Slutligen, tar sig tid att verkligen fundera över vad det är du vill eller behöver från ditt arbete, från din karriär. Letar du efter att göra en skillnad i världen? Vara känd? Att bli ekonomiskt oberoende? Att åstadkomma förändringar? Tar sig tid att förstå de motiv som driver din känsla av framgång och lycka.

 

4. Undersök din Pastimes och hobbies

Karriärplanering ger en bra tid att också granska de aktiviteter du vill göra när du inte arbetar. Det låter kanske lite konstigt, att undersöka aktiviteter utanför arbetet när gör karriärplanering, men är det inte. Många gånger dina hobbies och makligt sysselsättningar kan ge dig bra insikt i framtida karriärvägar.

Tror du att du inte kan göra en hobby till ett yrke? Människor gör det hela tiden. Den store målaren Paul Gauguin var en framgångsrik affärsman som målad på sidan. Det var faktiskt inte förrän han blev uppmuntrad av en konstnär han beundrade att fortsätta målning som han slutligen tog en allvarlig titt på hans hobby och beslöt att han skulle byta karriär. Han var bra på affärer, men hans kärlek var målning. Vill du istället jobba utomlands så rekommenderar vi starkt jobbsajten MaltaJobb.se, där du snabbt och enkelt hittar jobb Malta och lediga jobb på malta.

5. Notera Your Past Utmärkelser

De flesta människor inte har en bra registrering av utfört prestationer och sedan kämpa med att skapa en kraftfull återupptas när det är dags att söka ett nytt jobb. Göra noterar dina tidigare prestationer – föra register över dem – är inte bara användbart för att bygga ditt cv, det är också användbart för karriärplanering.

Ibland granskar dina tidigare prestationer kommer att avslöja glömda framgångar, en eller flera som kan leda till att forska och planera en karriär övergång så att du kan vara i ett arbete som gör att du kan utföra den typ av saker som gör dig mest glad och stolt. För mer information om prestationer, läs: Spårning och utnyttja resultat.

 

6. Se bortom ditt nuvarande arbete för överförbara färdigheter

Vissa arbetstagare få så insvepta i sina titlar som de inte ser någon annan karriärmöjligheter för sig själva. Varje jobb kräver en viss uppsättning färdigheter, och det är mycket bättre att kategorisera sig själv i termer av dessa olika expertområden än så närsynta att fokusera bara på titlar.

Till exempel en arbetssökande som försökte utföra karriärplanering fann sig fast för att hon identifierade sig som reporter. Men så fort hon såg förbi sin befattning, kunde hon se att hon hade den här stark samling överförbara färdigheter – till exempel att skriva, redigera, forska, utreda, intervjuer, jonglering flera uppgifter, mål möte och deadlines, och hantera tid och information — – färdigheter som lätt skulle kunna tillämpas på en mängd olika arbeten i många olika karriärer.

 

7. Översyn Karriär och Lediga Trends

Var och en gör sitt eget jobb och karriärmöjligheter, så även om din karriär minskar, om du har goda kunskaper och know how för att marknadsföra dig själv, bör du kunna hitta ett nytt jobb. Men det är med information om karriär trender avgörande för långsiktig karriärplanering framgång. En karriär som expanderar idag skulle lätt kunna krympa i morgon – eller nästa år. Det är viktigt att se var jobbtillväxten förväntas, särskilt i karriären områden som mest intresserar dig.

Förutom kunskap om dessa trender, den andra fördelen att bedriva denna forskning är den effekt det ger dig att anpassa och stärka din position, din Unique Selling Proposition. En av nycklarna till jobb och karriär framgång är att ha en unik uppsättning av prestationer, kompetens och utbildning som gör dig bättre än alla andra i din karriär.

 

8. Ställ Karriär och Lediga Goals

Utarbeta en plan för ditt jobb och karriär framgång. Kan du vara framgångsrik i din karriär utan att sätta mål? Självklart. Kan du bli ännu mer framgångsrika genom målformulering? Den mesta forskningen säger ja. En viktig del av karriärplaneringen är inställningen på kort sikt (under det kommande året) och lång sikt (mer än ett år) karriär och mål jobb.

När du sätter igång denna process, en annan del av karriärplanering blir över och anpassa de mål som din karriär planer framsteg eller förändring – och utveckla nya mål när du utföra dina tidigare mål.

 

9. Utforska nya Utbildning och utbildningsmöjligheter

Det är något av en klyscha, men informationen verkligen leder till makt och framgång. Aldrig missa chanser att lära och växa som människa och som arbetstagare, del av karriärplaneringen är utöver passivt accepterande av utbildningsmöjligheter för att hitta nya som kommer att bidra till att förbättra eller vidareutveckla din karriär.

Tar sig tid att överväga vilka typer av pedagogiska erfarenheter kommer att hjälpa dig att nå dina karriärmål. Sök i ditt företag, din branschförening ditt lokala universitet och högskolor, såväl som online distansundervisning program för att hitta potentiella karriär som förbättrar möjligheterna – och sedan hitta ett sätt att nå dem.

 

10. Forskning Ytterligare Karriär / Lediga möjligheter till avancemang

En av de riktigt roliga resultat av karriärplanering är föreställande dig själv i framtiden. Var kommer du vara i ett år? Fem år? En viktig komponent för att utveckla olika scenarier för den framtida forskar karriärvägar.

Självklart, om du är i vad ni anser vara en återvändsgränd jobb, blir denna verksamhet ännu viktigare för dig, men alla arbetssökande tar sig tid att undersöka olika karriärvägar – och sedan utveckla scenarier för att se en eller flera av dessa visioner blir verklighet. Titta i din nuvarande arbetsgivare och nuvarande karriär område, men återigen, som med alla aspekter av karriärplanering, var inte rädd för att se längre än till andra möjliga karriärvägar.

Avslutande tankar om karriärplanering Vänta inte för länge mellan karriärplanering sessioner. Karriärplanering kan ha flera fördelar, från målformulering för att byta yrkesinriktning, till ett mer framgångsrikt liv. När du börjar regelbundet se över och planera din karriär med hjälp av tips som föreskrivs i den här artikeln hittar du dig själv bättre förberedda på vad som väntar i din karriär – och i ditt liv.